Beste slimme thermostaat van 2024

Ben je op zoek naar de beste slimme thermostaat? Waarschijnlijk omdat je meer controle wilt krijgen over je gasverbruik. Zeker in onzekere tijden met fluctuerende gasprijzen wil je geen verspilling of hoge energiekosten. Een nieuwe thermostaat kan daarbij zeker helpen. Let op dat voor een zuinige thermostaat deze nog steeds door de gebruiker ingesteld moet worden. Het belangrijkste blijft dus om de handleiding erbij te pakken en de instructies van de fabrikant goed te volgen.  Daarnaast moet je goed kijken met welke cv ketel de eventueel draadloze slimme thermostaat overweg kan. Heb je vloerverwarming of zit je op en warmtenet of stadsverwarming? Breid je de slimme thermostaat ook uit met slimme radiatorknoppen, dan wordt het pas echt leuk. Elke kamer kun je dan afzonderlijk op de gewenste temperatuur brengen. In ons overzicht kun je per slimme thermostaat vergelijken wat ze kunnen.

De beste Thermostaat

De beste thermostaat vergelijken van dit moment

Beste geteste thermostaat

Bosch EasyControl Smart Thermostaat

Beste koop thermostaat

Tado Slimme Thermostaat V3

Best beoordeelde thermostaat

Google Nest Learning Thermostaat V3
WonenWonen

De top 5 slimme thermostaat van 2024

1. Bosch EasyControl Slimme Thermostaat CT200

Ten eerste een mooie thermostaat deze topper van Bosch. Het desig is strak te noemen en de thermostaat komt niet alleen in het wit, maar ook in het zwart. Hij past daarbij in elk interieur. De slimme thermostaat is uit te breiden met de slimme radiatorkranen van Bosch. Je kan dan met gebruik van de Home Connect Plus app in elke kamer de tempratuur regelen. Maar ook zonder de radioatorkranen is dit een uitstekende thermostaat. Met de Home and Away functie weet de Bosch thermostaat of je thuis bent of niet. Daardoor hoef je nooit bang te zijn dat de kachel aanstaat terwijl er niemand thuis is. Het kan zijn dat bij gebruik van sommige CV ketels de EasyControl adapter nodig is om net deze slimme thermostaat met de desbetreffende CV ketel te kunenn laten communiceren. De app is overigens geheel gratis en dat is ook wel lekker.

2. Tado Slimme Thermostaat V3

Een nette thermostaat, dat is deze Tado. Hij kan overweg met alle belangrijke platvormen, zoals Google Home, Amazon Echo, IFTTT, Homey Pro en Apple Homekit. Deze makkelijke thermostaat is voor iedereen goed te installeren en prima te koppelen met je home systeem en met je smartphone. Je hebt draadloos contact met de slimme Tado thermostaat via GPS, internet en wifi. Door uitgebreide rapporten kun je de meest optimale temperatuurverloop in je huis regelen. Deze goede thermostaat werkt samen met alle grote fabrikanten van Atag en Remeha tot Valliant en Intergas. Wil je de thermostaat echt slim hebben dan heb je wel een abonnement nodig van 24,99 euro per jaar of 2,99 euro per maand. Dun kun je ook gebruik maken van openraam detectie. Ben je vergeten het raam dicht te doen dan zal de Tado smart thermostaat stoppen met verwarmen.

3. Google Nest Learning Slimme Thermostat V3

De Google Nest Thermostaat is een categorie apart. Een cool design, zoasl je gewend van de mensen van Nest. Het aardige van deze high-end thermostaat is dat standaard de Heat Link wordt meegeleverd. Hierdoor maakt het niet uit welke CV ketel je hebt. De Nest thermostaat kan ermee overweg. Waar hij (nog) niet mee overweg kan zijn slimme radiatorknoppen. Gezien de ontwikkeling op dit gebied zal dit in de toekomst ongetwijefeld wel het geval gaan zijn. Op de site van Nest heb je de compatibiliteitschecker. Wij raden altijd aan voor aanschaf van de Google Nest thermostaat om deze te raadplegen. Zo weet je of jouw situatie geschikt is voor deze kwalitaieve thermostaat. Deze versie 3 kan ook de boiler aansturen. Hij zorgt er ook voor dat als je niet de kamer bent de temperatuur omlaag gaat. Wees je er wel van bewust dat de Nest op stroom werkt.

4. Netatmo Slimme Thermostaat

De Netatmo Slimme Modulerende Thermostaat is de meest hippe thermostaat die er is. Hij doet denken aan de jaren zeventig. Minimalistisch zeggen ze bij Netatmo zelf. Daardoor is het ook een moderne thermostaat. En wat heel gaaf is dat de slimme radiatorknoppen er qua design perfect bij passen. Je geeft de slimme, draadloze thermostaat een persoonlijke tint mee door gebruik te maken van de bijgeleverde zelfklevende strips in 4 kleuren, namelijk oranje, groen, blauw en geel. Met recht een slimme thermostaat.

De Auto-Adapt functie zorgt ervoor dat de thermostaat leert en je gewoontes eigen maakt. Het houdt rekening met de isolatie van de woning en de buitentemperatuur. Hierdoor kan de Netatmo thermostaat bijdragen aan een energiezuinig huis. Vervolgens zorgt de Auto-Care functie van deze populaire thermostaat er voor dat je tijdig op de hoogte wordt gehouden als de batterij bijna leeg is. Daarbij signaleert deze functie ook of er een defect is aan de cv installatie.

5. Honeywell Home Lyric T6 Slimme Thermostaat

Om te beginnen heeft de Honeywell zich al keer op keer bewezen met zijn producten. Het merk bestaat al meer dan een eeuw. Sinds de komst van domotica zijn ze al bezig met innoveren van hun productlijn. Ze hebben nu een betrouwbare slimme thermostaat op de markt gebracht. Ten eerste werkt deze keurige thermostat goed samen met Apple Home kit. Verder ook met Google Home, Amazon Alexa en IFTTT. Daarnaast ondersteunt de Honeywell het OpenTherm-protocol. Dat betkend dat deze thermostaat zeer veelzijdig is. Binnen een week weet de slimme thermostaat ook je week routine en met geofencing weet hij wanneer de kachel aan moet en wanneer juist uit. De Honeywell Home app helpt je met het slim gebruiken van de thermostaat. Het is een beste thermostaat. Hij komt naast in het wit ook in het zwart. Al met al een goede koop.

MobileMobile

Veelgestelde vragen over de slimme thermostaat

Wat is het voordeel van de slimme thermostaat?

Bij het in gebruik nemen van een slimme thermostaat krijg je meer controle over je energie en gasverbruik. Je kan de thermostaat van afstand met je smartphone bedienen. Je kan bijvoorbeeld de smart thermostaat geheel voorprogrammeren, maar je kan ook de moderne thermostaat zelf laten leren. Hij weet dan precies wanneer de kamer verwarmt moet worden en wanneer niet. Door het minder verbruiken van gas zal je niet alleen besparen op vast lasten, maar blijft er meer geld over voor leuke dingen. Uiteindelijk ontlast je ook nog eens het milieu.

Wat kun je besparen met een slimme thermostaat?

Om te beginnen kun je de verwarming afstemmen op jouw eigen gewoontes. Zo kun je ervoor zorgen dat de slimme thermostaat alleen zijn werk doet als het nodig is. Je bent dan niet onnodig aan het stoken. Als je vervolgens ook nog in elke kamer een slimme thermostaatkraan plaats, kun je zelf elke kamer apart verwarmen. Dan ga je pas echt bezuinigen op je energiekosten. Daarbij door gebruike van uitgebreide rapportages kun je goed op de hoogte blijven van je individuele energieverbruik. Uiteraard komt elke thermostaat fabrikant met een goede App om de thermostaat mee aan te sturen.

Wat kost een slimme thermostaat?

Zoals met veel producten heb je voor elk wat wils. Zo heb je duurdere thermostaten van rond de 250 Euro. Verder heb je de gemiddelde thermostaat met een gemiddeld prijs van rond de 200 Euro en dan nog de goedkope thermostaat en deze is dan rond de 150 Euro. Uiteraard zijn er altijd weer accessoires toe te voegen door middel van het gebruiken en het koppelen van een slimme radiatorthermostaat. Of zelfs voor alle kamers een moderne radiatorthermostaat. Zodoende zit je in elke kamer altijd goed. 

Kan je zomaar een slimme thermostaat vervangen?

Je kan inderdaad zomaar je huidige thermostaat vervangen met een nieuwe slimme thermostaat. Natuurlijk is deze niet altijd meteen geschikt voor het merk of de serie cv-ketel en heb je misschien zelfs een adapter nodig die je moet plaatsen tussen de thermostaat en de cv installatie. Bij alles geldt, informeer jezelf eerst goed en lees ook altijd de handleiding en volg deze nauwkeurig. Ben je zelf niet zo handig, dan kun je de installatie van de thermostaat laten doen door een installateur. Maar heel eerlijk het is geen rocket science.

Wat is geofencing?

Geofencing houdt in dat je een omgeving waarin je beweegt in en om het huis afbakend. Je stelt dus grenzen in aan de hand van bijvoorbeeld je GPS functie in je smartphone. Je kan dan bijvoorbeeld instellen dat als je binnen een bepaalde straal van je huis komt de verwarming vast aanspringt of zelfs je slimme robotstofzuiger actief wordt. De meeste slimme thermostaten hebben deze functie ingebouwd in de bijbehorend app. De techniek wordt nog niet veel gebruikt en staat nog redelijk in de kinderschoenen, maar in de toekomst is deze functie zo ingeburgerd dat je hem gebruikt zonder erbij na te denken.

ComputerComputer